Gotowanie może być proste

To, że dieta ma kolosalny wpływ na stan naszego zdrowia jest rzeczą powszechnie znaną. Aby być zdrowym i zapobiegać chorobom, trzeba po prostu odpowiednio się odżywiać. To w jaki sposób gotujemy i z jakich składników, ma istotny wpływ na naszą kondycję zdrowotną i samopoczucie. Podejrzewam, że wiele osób nie potrafi samemu gotować i jest zdanych na to co ugotują inni.

Czy gotowanie może być proste ?

Wiem, że to może nie do końca jest zdrowe gotowanie, ale chcę zaproponować coś na ostro. Chodzi mi o publikację Przemysława Muszyńskiego pt ”Gotowanie na ostro. Sprawdzone przepisy”. Autor tego ebooka, na codzień jest dziennikarzem miesięcznika ”Kuchnia”. W chwili obecnej jest to jedyna publikacja na polskim rynku na ten temat.

Całość podzielona jest na dwie części.

Pierwsza to teoria – krótkie omówienie najostrzejszych kuchni świata, przypraw, sposobu przyrządzania ostrego jedzenia.

W drugiej części znależć można aż 157 sprawdzonych przepisów w różnych kategoriach.

Publikacja ta przeznaczona jest dla smakoszy, którzy szukają nowych doznań i smaków.

Zdecydowanie polecam ” Gotowanie na ostro. Sprawdzone przepisy ” – kliknij i sprawdż opis 

 gotowanie-na-ostro

Można i samemu coś szybko ugotować, jak tylko się chce.

Znalazłem ostatnio ciekawy poradnik napisany przez Przemka Muszyńskiego, Który nie tak dawno był jeszcze studentem. Stworzył on coś co może się przydać nie tylko studentom, chociaż do nich głównie jest skierowany jest poradnik ” Gotowanie dla studentów ”

Ponieważ autor książki lubi dobrze zjeść, więc poleca zdrowe jedzenie, a nie poleca chemii i gotowców.

W części teoretycznej książki czytelnik poznaje podstawy – składniki, kuchenne narzędzia, techniki przyrządzania potraw itp.

W części praktycznej zawarte są porady dotyczące przyrządzania jedzenia, ale przede wszystkim szczegółowe przepisy:

– Śniadania i kolacje (31 przepisów)

– Zupy (16 przepisów)

– Dania z mięsa (19 przepisów)

– Dania z drobiu (18 przepisów)

– Potrawy z ryb (18 przepisów)

– Potrawy jarskie (30 przepisów)

– Potrawy za 5 zł, biwakowe i partyzanckie (19 przepisów)

– Desery i lansowne przekąski na imprezy (23 przepisy)

Łącznie to jest 174 przepisy, które autor wypróbował na sobie.

Polecam wszystkim, zwłaszcza jeśli szukacie potraw:

– szybkich do przygotowania

– tanich

– smacznych

– kalorycznych

Nawet jeśli nie jesteś studentem koniecznie zajrzyj do książki ” Gotowanie dla studentów 

 gotowanie-dla-studentow_