Jaka powinna być dieta antyrakowa?

W diecie antyrakowej powinna być przede wszystkim zachowana równowaga, pomiędzy wydatkiem energetycznym, a przyjmowanym posiłkiem. Chodzi, o to by być zdrowym, czuć się dobrze, nie być ani za grubym ani za chudym.

A to główne zalecenia w diecie antyrakowej:

– Jedzenie warzyw, co najmniej pięć razy dziennie. Zwiększone ich spożycie zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in. raka jelita grubego, żołądka, płuc, piersi, jamy ustnej, trzustki i pęcherza.

– Częste spożywanie owoców i nasion zbóż

– Ograniczenie picia alkoholu.

– Unikanie czerwonego mięsa i twardych tłuszczów na korzyść miękkich z zawartością kwasów Omega-3. Dieta antynowotworowa powinna być uboga w tłuszcze, cukier i sól, a bogata w witaminy A, C, E oraz pierwiastki – magnez i selen. Te witaminy i minerały usuwają z organizmu wolne rodniki oraz zapobiegają rakotwórczemu działaniu nitrozoamin, czyli groźnych związków zawartych w produktach spożywczych i powstających w żołądku.

– Aby się uchronić przed rakiem, a także w trakcie leczenia antynowotworowego powinno się spożywać produkty bogate w błonnik, naturalne witaminy i minerały.

– Nie powinno się spożywać produktów wysokoprzetworzonych, zawierających konserwanty.

– nie wolno zapominać o suplementacji

Ważne w diecie antyrakowej są soki z owoców czy warzyw mają duże znaczenie dla ludzkiego zdrowia. To one dostarczają nam dużych ilości naturalnych witamin i minerałów. Ponadto w większości z nich znajdują liczne antyoksydanty, które neutralizują negatywne działanie wolnych rodników, hamując procesy chorobotwórcze i starzenie się organizmu, a także zapobiegając powstawaniu nowotworów.

Jeśli chodzi o zastosowanie soków w zapobieganiu i leczeniu chorób oraz nowotworów to polecam książkę ” Świeże soki z warzyw i owoców mogą uratować Twoje życie ” – kliknij

 swieze-soki-w-warzyw-i-owocow-moga-uratowac-twoje-zycie

Bardzo przydatna jest też książka ” Dieta surowa, która jest smaczna ” – kliknij

dieta surowa

W okresie rekonwalescencji po chemio- i radioterapii należy stosować nieco inną dietę. Powinna ona się składać z produktów odbudowujących i wzmacniających organizm. Głównym źródłem białka, które odbuduje mięśnie, powinno być chude mięso, ryby gotowane, czy zapiekane, gotowane nasiona roślin strączkowych, nabiał. Nie można zapominać o piciu wspomnianych wyżej soków ze świeżych warzyw, a także wody, czy zielonej herbaty (na temat właściwości leczniczych zielonej herbaty przeczytasz tutaj – kliknij). Takich zaleceń jest dużo więcej.

Przeczytasz o nich w dwóch książkach.

Pierwsza to ” Jak w 90 dni pokonałem raka? ”- kliknij i sprawdż 

Każdy, kto dokona zakupu tej książki otrzymuje gratis specjalny dodatek o diecie zalecanej przy nowotworach oraz przepisy potraw, dzięki którym szybciej można odzyskać zdrowie! Dostępna jest też wersja elektroniczna książki (ebook) oraz wersja dżwiękowa (audiobook).

jak w 90 dni pokonałem raka (a+e)

Druga pozycja to ” Dieta antyrakowa ” – kliknij i zamów

 dieta antyrakowa

 

Źródło: Gazeta Farmaceutyczna