Rokitnik – naturalna metoda leczenia oparzeń, odmrożeń, trudno gojących się ran oraz pielęgnacji cery

Wyjątkowe właściwości owoców rokitnika, znane są od tysięcy lat Wykorzystywany był z dobrymi efektami do leczenia oparzeń a także skutków popromiennych po wybuchu w Czarnobylu!

Olej z owoców rokitnika, jako jedyny olej roślinny zawiera wysokie stężenie kwasu tłuszczowego palmityno-oleinowego – Omega-7 (palmityno-oleinowy), który jest naturalnym składnikiem lipidów skóry. To właśnie on ma właściwości gojące oraz wpływa na proces ziarninowania i regenerację naskórka.

Wyciągi z rokitnika mają zastosowanie w leczeniu: oparzeń i odmrożeń, odleżyn, egzem, trudno gojących się ran, wyprysków, zmian alergicznych i stanów zapalnych skóry, ran chorobowych oraz podrażnień skóry spowodowanych promieniowaniem słonecznym lub nawet radioaktywnym (np. po naświetlaniach stosowanych w terapii chorób nowotworowych).

Badania potwierdzają, że wyciągi z owoców rokitnika zastosowane odpowiednio wcześnie, wyraźnie przyśpieszają gojenie ran, formowanie się nowego, zdrowego naskórka oraz zmniejsza blizny.

W kosmetyce rokitnik również znalazł uzasadnione zastosowanie. Jego składniki wykorzystuje się w pielęgnacji cery zniszczonej, przesuszonej, łuszczącej się, ze zmarszczkami, wymagającej regeneracji, podrażnionej np. opalaniem, jak również cery z trądzikiem różowatym. Jest on zaliczany do składników przeciwzmarszczkowych, często stosowanych w produktach dla cer dojrzałych.

Rokitnik jest ważnym składnikiem naturalnych kosmetyków i suplementów diety – kliknij i sprawdż

antyoksydacyjne, naturalne kosmetyki Vivetia

Kolejną istotną właściwością owoców rokitnika wynikającą z wysokiej zawartości karotenoidów, naturalnej witaminy E oraz polifenoli, jest jego zdolność częściowej absorpcji promieniowania słonecznego z zakresu UVB oraz wysoka aktywność antyoksydacyjna zwalczająca wolne rodniki, co zalicza go do naturalnych filtrów przeciwsłonecznych.