Zdrowa dieta japońska

Pewnie większość z nas zapytanych o kuchnię japońską, na pierwszym a może jedynym miejscu wymieni sushi.

Bo nam Europejczykom, kuchnia japońska kojarzy się tylko z sushi i jego licznymi odmianami, a większość książek o japońskim jedzeniu skupia się tylko na tej potrawie.

Teraz może być inaczej, możemy dokładnie poznać zdrową dietę japońską za sprawą książki ”Kuchnia japońska. Sprawdzone przepisy”

Autorem książki jest Przemysław Muszyński, związany z miesięcznikiem ”Kuchnia”. Z wykształcenia jest historykiem, ale z zamiłowania kucharzem, który pisze o jedzeniu, w tym także japońskim, swoim ulubionym.

Książka została podzielona na dwie części.

W pierwszej autor przedstawił filozofię gotowania, aranżację stołu (ważne jest, gdzie i co leży) oraz narzędzia kuchenne i składniki. Jednym słowem wszystko od zupełnych podstaw.

W drugiej są przepisy zdrowej diety japońskiej. I tu się Państwo zdziwicie, co kuchnia japońska ma do zaoferowania. Sushi to – można powiedzieć – mały, nieistotny element, bo są tu:

    – Shirumono i nabemono (zupy)

    – Namasumono (potrawy z surowych składników)

    – Japońskie grillowanie

    – Potrawy gotowane i duszone

    – Sushi i inne dania z ryżu

    – Potrawy smażone

    – Surówki, potrawy z warzyw i dania wegetariańskie

    – Yoshoku (”w stylu zachodnim”)

    – Desery i przekąski

    – Bento

    – Sukiyaki i Shabu Shabu (dania na przyjęcie)

Łącznie to 149 przepisów na różne okazje. Przepisy są łatwe, zdobycie składników powinno też takie być (w większych marketach są specjalne działy np. ”Kuchnie świata” i tam można wszystko znaleźć).

Dzięki tej książce z powodzeniem wykonać zdrowe japońskie potrawy,

które na pewno będą rewelacyjne, bo autor sam wypróbował te

przepisy i wie, co i jak.

Owszem, można odwiedzić japońską restaurację i zostawić tam kilkaset złotych, ale można też zrobić to wszystko samodzielnie, jakieś 80 % taniej i zdrowiej. Pomoże w tym ” Kuchnia japońska. Sprawdzone przepisy ”.

Zobacz opis, spis treści oraz fragment książki – kliknij

 Kuchnia japonska

Kuchnia japonska